Täit ja niiden häätö

Täit ja niiden häätö
 
Täit ovat pieniä loisia, jotka elävät päänahassa. Täi epidemioita esiintyy etenkin kouluissa ja päiväkodeissa. Päätäit leviävät helposti päähineiden välityksellä ja siksi lapsia kannattaa muistuttaa säilyttämään pipot ja huivit takin hihoissa.
 
 
 
 
 
 

Mitä täit ovat?

Täit ovat pieniä, läpikuultavia ja siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät hiuspohjassa. Noin 2-3 mm täit oleilevat  enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta niitä voi löytyä muualtakin hiuksista. Ne imevät ravinnokseen verta ja munivat rusehtavia mannaryynimäisiä noin millimetrin kokoisia munia hiusten tyviosaan. Saivareita, eli täin munia, voi löytyä myös kulmakarvoista ja silmäripsistä.Täit eivät selviä ilman ravintoa ja joutuessaan pois hiuspohjasta ne elävät vain 1-2 päivää.
 

Täiden tartunta ja leviäminen

Täit alkavat leviämään yleensä päähineiden välityksellä vaatenaulakossa. Ne voi siirtyä ihmisestä toiseen myös läheisessä kontaktissa, esimerkiksi lasten leikeissä. Kannattaa välttää yhteisiä hiusharjoja ja kampoja sekä hiuslenkkejä, sillä täi pystyy siirtymään myös niiden välityksellä. Saivareita saattaa tippua myös sänkyyn, mistä ne kuoriduttuaan etsivät uuden isännän.

Täin pureman oireet

Päätäin puremat aiheuttavat kutinaa. Purema jättää punoittavia, pistemäisiä puremajälkiä jotka kutiavat selvästi. Päänahan raapiminen aiheuttaa helposti märkärupea, eli bakteeri-infektion.

Täitartunnan toteaminen

Koska päätäit ovat hyvin pieniä, on niiden havaitseminen paljain silmin vaikeaa. Täitartunnan voi todeta parhaiten täikamman avulla. Täikampa on tiheäpiikkinen kampa, jolla hiukset kammataan lavuaarin tai valkoisen paperin päällä, jolloin täit on helppo nähdä. Myös saivareiden eli täin munien havaitseminen riittää täidiagnoosiin. Täin munia tulee etsiä hiuspohjan tyvestä. Saivareet erottaa hilseestä siitä, että ne kiinnittyvät hiuspohjaan lujasti, eivätkä irtoa puistelemalla.
 

Täitartunnan hoito

Päätäit hoidetaan pääasiallisesti apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla, jotka joko kuivattavat, lamaannuttavat täin hermoston tai tukaduttavat täin.

Täishampoot ja liuokset

Täishampoot sisältävät permetriinia tai malationia, jotka, lamaannuttavat ja tappavat täit.. Täishampoota löytyy myös ilman lääkeaineita, jolloin teho perustuu silikoni- tai öljypohjaiseen seokseen, joka muodostaa täin ympärille hengitystiet tukkivan kalvon.Tuotetta valittaessa on hyvä ottaa huomioon allergiat sekä hoidettavan ikä. Osaa tuotteista ei suositella raskaana oleville ja imettäville.

Kun täitä on havaittu, häätökäsittely on hyvä tehdä kaikille perheenjäsenille samalla kertaa, jopa niille joilla ei ole vielä havaittu täitä. Kertakäsittely ei kuitenkaan aina riitä. Niille joilla täitä on havaittu, on häätö tehtävä uudestaan viikon kahden kuluttua.

Täikampa

Täiden häätöön tarvitaan myös täikampaa, jolla hoidon jälkeen käydään läpi hiukset ja päänahka muutaman päivän välein. Täikamman  säännöllinen käyttö on tärkeää, jotta kaikki vahingoittuneet täit ja kuoriutumattomat munat saadaan kokonaan poistetuksi.  On suositeltavaa käyttää metallista täikampaa, sillä se on helppo desinfioida keittämällä hoitojen välissä. Muovista kampaa käytettäessä on ehdottomasti hankittava jokaiselle hoidettavalle oma kampa joka on myös puhdistettava huolella käytön jälkeen. Mikäli puhdistusta ei tehdä, tai se tehdään huolimattomasti, on mahdollista että täit siirtyvät eteenpäin ja täiden häätö epäonnistuu. Kampaamisen unohtaminen onkin yleisin syy täihoidon epäonnistumiselle.

Mikäli hiukset ovat karheat tai erittäin paksut, kannattaa pesun jälkeen käsitellä hiukset vielä hoitoaineella, jolloin täikampa liukuu hiuksissa paremmin.

Hoidon epäonnistuessa, tai uuden tartunnan sattuessa, aloitetaan hoito alusta. Silloin kannattaa myös kokeilla hoitoon toista valmistetta. Mikäli huolellisesta torjunnasta huolimatta täiden häätö ei onnistu, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.

Muut toimet täitartunnan  häädön yhteydessä

Jotta täiongelmasta päästään varmasti eroon, tulee käytössä olleet vuodevaatteet ja vaatteet pestä 60 asteessa. Mikäli tekstiili ei kestä kuumaa pesua, voi sen pakastaa yön yli tai antaa olla muutaman tunnin kuumassa saunassa.

Vuodevaatteiden lisäksi kannattaa puhdistaa kaikki hiusten kanssa kosketuksissa olleet esineet kuten korvakuulokkeet, hiuspinnit ja hatut sekä käsitellä lasten leikeissä mukana olleet pehmolelut. Esineet ja pesua kestämättömää vaatteet voi eristää muovipussiin pariksi viikoksi, jonka aikana täit ja saivareet ehtivät kuolla.

Muistathan ilmoittaa tartunnasta päiväkotiin tai kouluun jotta tartuntakierre saadaan katkaistua nopeasti.