Peräpukamat – oireet ja hoito

Peräpukamat - oireet ja hoito

Peräpukamat eli hemorroidit ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Peräpukamavaivat ovat yleisiä ja ne paranevat usein itsekseen, mutta uusiutuvat helposti.  Tavallisimpia syitä peräpukamien muodostumiseen ovat ummetus, raskaus tai pitkään paikallaan istuminen.

MITEN PERÄPUKAMAT SYNTYVÄT?

Ihmisen peräaukon sisäpinnalla sijaitsevat limakalvon paksuunnukset eli eräänlaiset tyynykkeet, joiden tehtävä on auttaa pitämään peräaukko tiiviinä sekä osallistua ulosteen pidätykseen.

Tyynykkeet sisältävät paljon verisuonia, jotka saavat ne laajenemaan ja supistumaan. Peräpukamat syntyvät kun tyynnykkeiden tukikudos venyy ja tyynykkeet laajentuvat sekä tulehtuvat, jolloin ne voivat työntyä myös peräaukon ulkopuolelle. Tyypillinen syy tyynykkeiden liialliseen laajentumiseen on ummetus, joka aiheuttaa ulostaessa pitkällistä ponnistelua ja saa näin tyynykkeiden tukikudoksen höltymään jolloin laskimot laajentuvat.

PERÄPUKAMIEN AIHEUTTAMAT OIREET

Usein peräpukamat ovat oireettomia tai oireilevat vain ulostuksen jälkeisenä verenvuotona, joka näkyy ulosteessa tai paperilla pyyhittäessä.  Pukamat voivat aiheuttaa myös kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Kipeät peräpukamat johtuvat pukamien sisäisistä verenpurkaumista tai peräaukon haavaumista.

Turvonneet peräpukamat voivat luiskahtaa myös peräaukon ulkopuolelle, jolloin pukamat voivat hiertyä, kipeytä sekä turvota.  Ulosluiskahtaneet peräpukamat palautuvat yleensä itsekseen, mutta joskus ne joudutaan työntämään takaisin.  Jos peräpukamia ei saada takaisin paikalleen tai ne luiskahtavat jatkuvasti peräaukon ulkopuolelle, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

PERÄPUKAMIEN ITSEHOITO

Kuitupitoinen ruokavalio

Peräpukamia ei tarvitse hoitaa, mikäli ne ovat oireettomia. Peräpukamien syntymistä sekä oireita voi vähentää kuitupitoisella ruokavaliolla, joka pehmentää ulostetta ja siten vähentää ulostamisen yhteydessä tapahtuvaa ponnistelua. Ummetusvaivoihin löydät apteekista erilaisia itsehoitotuotteita.

Hyvä hygienia

Kipeiden tai kirvelevien peräpukamien hoidossa tärkeää on hyvä hygienia.  Pukamia tulee suihkutella vedellä 1-2 kertaa päivässä sekä aina ulostamisen jälkeen. Kuivaus suoritetaan taputtelemalla, jotta peräpukamat eivät hankaudu. Pukamien aiheuttamaa kipua voi helpottaa istumakylvyillä lämpimässä vedessä sekä ilmavalla pukeutumisella.

Peräpukamavoiteet ja peräpuikot

Apteekista löytyy ilman reseptiä saatavia peräpukamavoiteita sekä peräpuikkoja, joita voi käyttää lyhytaikaisesti peräpukamien oireiden lievittämiseen.

Lääkevoiteet ja peräpuikot sisältävät tulehdusta hillitsevää kortisonia sekä puuduttavaa sinkokaiinia. Lisäksi tarjolla on voiteita tai geelejä, jotka sisältävät limakalvoja rauhoittavia ainesosia kuten mentolia, hunajaa tai Aloe veraa.

 MILLOIN LÄÄKÄRIIN

  • Jos verenvuoto on runsasta
  • Kova äkillinen kipu
  • Oireet ovat häiritseviä ja kestävät pitkään itsehoidosta huolimatta
  • Peräpukamat luiskahtavat toistuvasti peräaukon ulkopuolelle