Närästys

Närästys ja närästyksen hoito | Merikosken apteekkiNärästyksessä happamaa nestettä nousee ruokatorveen. Tämä aiheuttaa rintalastan takana polttavaa tunnetta. Mikäli närästys on toistuvaa, on kyseessä refluksitauti.

Närästyksen oireet

Närästys on yleinen vaiva, noin joka kymmenes on kokenut närästystä viikoittain. Närästys on polttavaa tunnetta rintalastan takana, yleensä rintalastan alaosassa, joskus ylempänäkin. Samalla happamaa nestettä nousee nieluun. Makaaminen, nostaminen, kumartelu tai ahdistavat vaatteet voivat lisätä närästyksen oireita. Yöllä närästys on monesti voimakkainta.

Vatsan happamat nesteet nousevat närästyksessä ruokatorveen. Vatsanesteen suolahapot ärsyttävät ruokatorven limakalvoja. Vatsan vahvat limakalvot kestävät happamuuden.

Närästyksen syyt löytyvät yleensä ruokavaliosta. Närästyksen tunne kasvaa syönnin jälkeen, erityisesti raskaan tai rasvaisen aterian, sekä vatsaa ärsyttävien ruokien jälkeen. Happamat mehut, kahvi, alkoholi, sitrushedelmät, suklaa ja voimakkaat mausteet ärsyttävät vatsaa ja aiheuttavat samalla herkästi myös närästyksen tunnetta. Tupakointi pahentaa myös närästystä.

Närästyksen hoito

Närästys hoituu yleensä kotikonstein, sitä on mahdollista ehkäistä jo pelkillä elintapojen muutoksella. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä välttää raskaita aterioita, on hyvä jättää 2-3 tuntia väliä ruokailun ja nukkumisen välillä. Luontaisesti, mikäli närästyksestä kärsii runsaasti, on hyvä välttää vatsaa ärsyttäviä ruokia ja tupakointia. Pienet annokset ovat närästyksen hoidossa vatsaystävällisempiä kuin suuret.

Myös liikapainon on todettu lisäävän närästystä, ylipaino kun lisää painetta vatsaontelossa. Pelkkä painonpudotuskin saattaa lievittää närästystä. Mikäli närästys pahenee öisin, voi tätä ehkäistä nostamalla sängyn pääpuolta ylöspäin noin 10 senttiä.

Merikosken Apteekista löytyy reseptivapaita lääkkeitä närästyksen hoitoon. Nämä lääkkeet neutraloivat vatsahappoja ja niitä saa nesteenä sekä imeskely- tai pureskelutabletteina. Vatsahappoja neutraloivat lääkkeet tarjoavat apua parin tunnin ajalle. Merikosken Apteekissa myydään myös vatsan suolahappojen eritystä ehkäiseviä lääkkeitä tabletteina, nämä lääkkeet vaikuttavat noin 12-24 tunnin ajan. Näitä reseptivapaita lääkkeitä voi käyttää kotihoidossa päivittäin kahden viikon ajan. Lääkärille on kuitenkin syytä hakeutua, mikäli närästyksen oireet jatkuvat tätä pidempään.

Milloin närästyksen vuoksi lääkäriin?

Jos närästykseen liittyy oksentelua, nielemisvaikeuksia tai laihtumista, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lisäksi jos närästystä on pitkäaikaisesti useita kertoja viikossa kannattaa käydä lääkärissä. Mikäli rintalastassa tai sen ympäristössä tuntuu polttelun lisäksi muuta paineen tai kivun tunnetta, on syytä hakeutua hoitoon. Tällaiset tunteet saattavat johtua myös sepelvaltimotaudista tai sydäninfarktista ja ne on syytä tutkia pikaisesti.

Lääkäri tekee tutkimuksia ja päättää, edetäänkö lääkehoidolla vai joudutaanko tekemään mahalaukun tähystys jatkuvien närästysoireiden selvittämiseksi. Lääkehoitona lääkäri usein määrää reseptillä suolahappojen eritystä ehkäisevää lääkettä. Mikäli närästys hoidosta huolimatta jatkuu ja on toistuvaa, on diagnoosina refluksitauti. Refluksitaudissa mahan nestettä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä. Refluksitauti on yleensä kyseessä, mikäli närästyksen vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa ja lievempiä oireita vähintään kaksi kertaa viikossa.

Piditkö artikkelista? Lue myös muita artikkeleitamme!