Melatoniini

Mitä on melatoniini?

Melatoniini | Merikosken apteekki

Melatoniinin kemiallinen koostumus

Melatoniini laskee ruumiinlämpöä lisäten nukahtamis valmiutta, se on ihmisen kehossa luontaisesti esiintyvä hormoni. Melatoniinia syntyy ihmisen elimistössä käytännössä aivojen ympäröivässä käpyrauhasen soluissa, joista se erittyy verenkiertoon. Valo silmiin tukahduttaa melatoniinin erityksen; päivällä eritys on sammunut ja yöllä runsasta. Melatoniini-hormoni säätelee ihmisen vuorokausirytmiä ja unen saantia. Stressi ja alkoholi vähentävät melatoniinin saantia, näin stressi voi aiheuttaa unettomuutta. Melatoniinin eritys vähenee myös iän myötä, jolloin hyvä yöuni on vaarassa. Melatoniinia on mahdollista saada lääkeaineena tai ravintolisänä nukahtamisongelmiin.

Mitä melatoniini sisältää?

Melatoniinia on saatavana lyhytvaikuttaisena ja pitkävaikutteisina valmisteina. Lyhytvaikutteista melatoniinia saa apteekista ravintolisänä ilman reseptiä (Melatoniini 1 mg tabletti). Reseptillä on mahdollista saada lyhytvaikutteisia Melatoniini 3 mg ja Melatoniini 5 mg -tabletteja. Pitkävaikutteinen melatoniini on tarkoitettu yli 55-vuotiaille ja sitä on saatavilla vain lääkärin reseptillä, se on tarkoitettu jäljittelemään kehon normaalia hormonieritystä. Pitkävaikutteinen melatoniini sopii henkilöille joilla kehon oma hormonin eritys on vähenemässä ja uni on katkonaista. Säännöllinen ja oikeaoppinen pitkävaikutteisen melatoniinin käyttö voi parantaa unen laatua ja auttaa normalisoimaan päivärytmiä.

Melatoniinin käyttö

Nukahtamisvaikeudet | Merikosken apteekki

Auttaa nukahtamaan. Lisäravinteina myytävät lyhytvaikutteiset melatoniinitabletit ovat apu nukahtamisvaikeuksista ja aikaerosta kärsiville.

Miten melatoniinia käytetään? Miten se vaikuttaa? Lyhytvaikutteinen melatoniini on syytä ottaa noin 30 min – 60 min ennen nukahtamisaikaa ja pitkävaikutteinen noin 2 tuntia ennen nukahtamista. Lyhytvaikutteinen vaikuttaa elimistössä noin pari tuntia valmisteen ottamisen jälkeen, ja se sopii näin hyvin nukahtamisvaikeuksista ja aikaerosta kärsiville.

Melatoniinin haittavaikutukset ja yliannostus

Entä melatoniinin käytön haitat? Melatoniinin pitkäaikaisesta käytöstä ei ole vielä riittävästi tutkimuksia, tähän asti tutkimuksissa melatoniinilla on todettu olevan vähän haittavaikutuksia. Pitkäaikaisella käytöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä vuosia kestävää käyttöä. Ihmisen elimistö on myös hyvin sietänyt mahdollista melatoniinin yliannostusta. Vaikka melatoniinia saa lisäravinteena, ei sitä suositella käytettävän raskauden aikana tai lapsilla. Eri asia on melatoniinin käyttö lapsella, jolle lääkäri on määrännyt melatoniinia nukkumisongelmiin. Tällöin taustalla saattaa olla joku sairaus tai vamma, joka häiritsee unen saantia.

Melatoniinia apteekista

Melatoniinia on saatavilla apteekista ilman reseptiä ja reseptin kanssa. Merikosken apteekista löytyy  1 mg melatoniini-tabletteja useilta valmistajilta sekä nieltävinä, että suussa sulavina versioina. Melatonin extra 1,5 mg tabletteja, joissa on mukana L-teaniinia (aminohappo) ja B6-vitamiinia. Lisäksi Melatonin Orion 1 mg + Magnesium tabletteja, joissa 120mg magnesiumia. Jos kaipaat lisätietoa aiheesta tai tarvitset apua nukahtamisongelmiin, piipahda apteekissamme, asiantunteva henkilökuntamme neuvoo sinua tuotteissa ja nukahtamisvaikeuksissa mielellään. Vaikeammissa uniongelmissa on syytä käydä kuitenkin lääkärinvastaanotolla etsimässä syytä unettomuuteen.