Laktoosi-intoleranssi – oireet ja hoito

Laktoosi-intoleranssi

 

Laktoosi-intoleranssi on maitosokerin pilkkoutumis- ja imeytymishäiriö. Häiriö johtuu laktaasi-entsyymin puutteesta. Laktoosi-intoleranssi ei ole vaarallinen, mutta sen aiheuttamat vatsaoireet voivat olla kiusallisia ja epämiellyttäviä. Laktoosi-intoleranssi ei ole sama asia kuin maitoallergia.

 

Mikä aiheuttaa laktoosi-intoleranssin?

Maitosokeria, eli laktoosia, pilkkoo ruoansulatusentsyymi nimeltään laktaasi. Laktaasi-entsyymi hävisi alunperin kaikilta aikuisena, sillä maitoa juotiin vain imeväisiässä. Karjatalouden ja maidonjuonnin myötä laktaasin geenissä tapahtui kuitenkin mutaatio, jonka ansiosta laktaasi säilyy aikuisiälläkin.

Suomessa maitotalous on jatkunut niin pitkään, että suurimmalla osalla laktaasin geeni on uutta kantaa, ja laktaasi-entsyymi säilyy meillä aikuisiälläkin. Noin 18 % suomalaisista on kuitenkin vanha geenimuoto, ja entsyymi häviää kasvun aikana. Laktoosi-intoleranssi ei siis ole allergia eikä sairaus, vaan alkuperäinen tila ruoansulatuksessa.

Laktaasi pilkkoo laktoosin ohutsuolessa, jolloin maitosokeri pystyy imeytymään verenkiertoon. Jos maitosokeri ei pilkkoudu, se kulkeutuu suolen sisällön mukana eteenpäin ja voi aiheuttaa vatsaoireita.

Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä pääsääntöisesti vasta kouluiästä alkaen ja se todetaan usein vasta aikuisena. Poikkeuksena on harvinainen syntymästä asti ilmenevä laktaasin puutos, jota todetaan Suomessa keskimäärin yksi vuodessa. Laktaasi-entsyymin puutos ei aiheuta kaikilla oireita. Laktoosi-intoleranssi katsotaan olevan kyseessä vain silloin, kun laktaasin puutos aiheuttaa oireita.

Laktoosi-intoleranssi – oireet

Laktoosi-intoleranssin oireet syntyvät laktoosin kulkeutuessa paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen. Paksusuolessa syntyy kaasua, ja ulosteen kiinteytyminen häiriintyy. Oireet ilmenevät noin 1–3 tunnin kuluttua maitosokerin nauttimisesta.

Tyypillisiä laktoosi-intoleranssin oireita ovat epämääräiset vatsakivut, löysät ulosteet ja ilmavaivat. Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja riippuu myös nautitun maitosokerin määrästä. Useimmat laktoosi-intolerantit sietävät pieniä määriä laktoosia. Tutkimusten mukaan monet sietävät noin 10 grammaa päivässä eli maitolasin verran. Toisille jo hyvin pieni määrä maitosokeria aiheuttaa oireita.

Laktoosi-intoleranssin toteaminen

Epäillessä laktoosi-intoleranssia voi kokeilla maidotonta ruokavaliota 2–3 viikon ajan. Jos oireet kokeilun aikana häviävät, on intoleranssi todennäköinen eikä jatkotutkimuksia tarvita. Jos on epävarma laktoosi-intoleranssista, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin.

Laktoosi-intoleranssi voidaan todeta laktoosirasituskokeella tai verinäytteestä tehtävällä geenitestillä. Laktoosirasituskoe on tosin poistumassa käytöstä. Rasituskokeessa tutkittava nauttii 50 grammaa laktoosia sisältävää liuosta. Kokeen jälkeen tutkittavan verensokeri mitataan. Jos laktaasi-entsyymi toimii, tutkittavan verensokeri kohoaa. Laktoosi-intolerantille kokeen jälkeen tulee yleensä oireita.

Geenitesti on tarkempi kuin laktoosirasituskoe. Siinä tutkitaan löytyykö henkilöltä laktaasin säilyttävä geenimuoto vai ei. Geenitesti ei kuitenkaan kerro mitään oireiden voimakkuudesta.

Mikäli oireet jatkuvat diagnoosin ja maitosokerin välttämisen jälkeen, tulee hakeutua lisätutkimuksiin. Jatkotutkimuksissa selvitetään, onko potilaalla mahdollisesti muita imeytymishäiriöitä. Esimerkiksi hoitamattoman keliakian yhteydessä laktoosi-intoleranssi on yleistä.

Laktoosi-intoleranssi – hoito

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan välttämällä maitosokeria. Monille riittää maitosokerin määrän vähentäminen ruokavaliosta, eikä laktoosia tarvitse kokonaan vältellä.

Nykyään tarjolla on paljon vähälaktoosisia tuotteita sekä täysin laktoosittomia tuotteita. Hapanmaitotuotteet sisältävät luonnollisesti vähemmän laktoosia. Kypsytetyissä juustoissa laktoosia ei ole lainkaan ja niitä voi nauttia huoletta. Maitotuotteet kannattaa myös nauttia muun aterian yhteydessä, jolloin ne ovat paremmin siedettyjä.

Herkästi oireita saavien kannattaa huomioida, että maitoa tai maitojauhetta käytetään monissa elintarvikkeissa; esimerkiksi leivonnaisissa, makkaroissa ja margariineissa.

Apteekeissa saatavilla on myös laktaasientsyymivalmisteita, laktaasitabletteja, jotka lievittävät laktoosi-intoleranssin oireita. Laktaasitabletti nautitaan ennen laktoosipitoista ruokailua tai aterian aikana.