Iskias – oireet ja hoito

iskias

 

Iskias on välilevyn pullistumasta aiheutuva selkäkipu,  joka johtuu iskiashermon ärsytyksestä tai tulehduksesta. Vaikka iskias on kivulias ja pahimmillaan rajoittaa liikkumista, niin oireet poistuvat yleensä itsestään noin 1-3kk kuluessa.

 

 

 

Syyt ja oireet

Iskias on kipua joka johtuu iskiashermon ärsytyksestä tai tulehduksesta. Sen erottaa tavallisesta alaselän lihaskivusta alaraajaan (pakara, pohjelihas, jalkaterä) säteilevät oireet. Joten vaikka oireita esiintyy iskiashermon hermottamalla alueella, ovat kivun syyt lanneselässä. Kipu voi ärtyä erittäin kovaksi ja pahimmillaan rajoittaa liikkumista. Iskiasoireita on kokenut noin 40% väestöstä joissain vaiheessa elämäänsä

Iskiasoireet syntyvät tavallisesti välilevyjen rappeutumisesta johtuvasta pullistumasta, eli välilevyntyrästä. Kun rappeutuneiden nikamien välilevyt repeävät, joko äkillisesti tai vähitellen, pääsee välilevyjen sisältöä painamaan ja ärsyttämään hermojuuria selkäydintilassa. Yleensä repeämän syntyyn ei liity ponnistusta tai vammaa vaan se muodostuu vähitellen.

Liikapaino ja tupakointi edesauttavat välilevyjen rappeutumista. Myös paljon autoilevilla ja osteoporoosia sairastavilla on suurempi välilevyntyrän riski.

Iskias – itsehoito

Suurin osa pelkkiä kipuoireita antavista välilevyn pullistumista paranee itsestään. Iskiaskipu helpottuu puolella potilaista neljän viikon sisällä ja suurin osa välilevyn pullistumista ei kaipaakaan erityisiä toimia. Iskiaskivun helpottaminen on kuitenkin hitaampaa kuin tavallisessa selän lihaskivussa.

Iskiaskipua voi hallita parasetamolilla, tai mikäli siitä ei ole tarpeeksi apua voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä.

Iskias lievittyy liikunnalla

Kipujakson alkuvaiheessa toipumistaan voi edistää kevyen liikunnan avulla. Vuodelepo hidastaa selkäkivusta toipumista, joten liikkeelle olisi hyvä lähteä heti kun kipu vain sen sallii. Vuodelepo ei edistä toipumista ja on tarpeen vain mikäli kipu on hyvin voimakasta.

Hoitoon hakeutuminen

Iskiaksen aiheuttama kipu, puutuminen tai pistely ei välttämättä kaipaa lääkärin tutkimusta.

Välitön leikkaushoito puristuneiden hermojen vapauttamiseksi voi olla tarpeen mikäli iskiasoireiden yhteydessä esiintyy:

  • nilkan ojentaja- tai koukistajalihasten heikkoutta
  • reisilihasten heikkoutta
  • vaikeutta aloittaa virtsaaminen
  • ulosteen pidästysongelmia

Hoitoon kannattaa myös hakeutua mikäli selkäkipuun liittyy kuumeilu, vatsakipu tai yleisvointi heikkenee.