Hiivatulehdus

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on yleinen naisten gynekologinen vaiva. Hiivasienitulehduksen oireet ovat yleensä voimakas kutina ja kirvely, kokkareinen melko hajuton valkovuoto sekä limakalvojen turvotus.

Hiivasienitulehdus

Hiivatulehduksen aiheuttaa useimmissa tapauksissa liikakasvuun yltynyt Candida Albicans- hiivasieni. Ulkosynnytin tai emätin tulehduksen voivat aiheuttaa myös anaerobiset bakteerit, sukupuoliherpes tai nykyään harvinaisempi Trikomoniaasis.

Hiivasienitulehduksille altistavat esimerkiksi raskaus, diabetes, immuunivajaus, antibiootit, ehkäisypillereiden käyttö sekä ehkäisykierukka. Myös liian kireä vaatetus sekä tiuha alapään pesu saippualla voivat altistaa tulehdukselle.

Hiivatulehduksia voi tulla myös toistuvasti, jolloin altistavana tekijänä voivat olla mm. antibioottikuurit, runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio tai kohonnut verensokeri.

Hiivatulehduksen oireet

Hiivatulehduksen oireet ovat yleensä voimakas kutina ja kirvely sekä limakalvojen turvotus. Myös häpyhuulten sekä peräaukon tulehdusoireet ovat yleisiä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on valkoista, kokkareista ja melko hajutonta.

Tulehdusoireet voivat johtua myös jostakin muusta tekijästä kuin hiivasienestä. Mikäli valkovuoto on kellertävää, harmahtavaa tai vihertävää, on kyseessä todennäköisesti joku muu ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdus. Lisääntynyt valkovuoto voi viitata myös sukupuolitautiin.

Myös miehet voivat saada hiivasienitulehduksen, jonka he saavat usein naiselta. Miehet saavat harvemmin hiivatulehduksen oireita, mutta noin 15% niitä ilmenee. Oireet ovat tuolloin punoittuva ihottuma terskassa tai siittimen varressa sekä kutina.

Hiivatulehduksen hoito

Itsehoito

Hiivasienitulehduksen hoidossa on tärkeää pitää huolta hyvästä hygieniasta. Liian tiheätä pesua sekä saippuan käyttämistä tulee välttää. Mikäli haluat käyttää pesuaineita, tulee niiden pH-pitoisuuden olla alle 7.

Vältä voimakkaasti hajustettuja hygienia tuotteita, tiukkoja vaatteita sekä kokeile kuukautissuojan sijaan käyttää tamponeja tai kuukuppia. Vältä myös liiallista sokeripitoisten tuotteiden nauttimista.

Uusiutuvia hiivasienitulehduksia voi ennaltaehkäistä käyttämällä maitohappobakteerivalmisteita, jotka tasapainottavat emättimen ja suoliston bakteeritasapainoa. Maitohappobakteereja sisältävistä valmisteista voi olla apua etenkin toistuvista hiivatulehduksista kärsiville.

Itselääkintä

Hiivasienitulehdusta voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla sienilääkettä (mikonatsoli tai klotrimatsoli) sisältävillä emätinpuikoilla tai emulsiovoiteilla, joita käytetään 1-14 vuorokautta. Vaihtoehtona on myös kerta-annoksena otettava kapseli, jossa vaikuttavana aineena on sienilääke flukonatsoli.

Hiivatulehduksen hoitoon tarkoitettuja emätinpuikkoja, emulsiovoiteita tai kerta-annoskapseleita tulee käyttää lääkepakkauksesta löytyvien ohjeiden mukaisesti.  Jos partnerillasi on hiivasienen oireita, tulisivat ne hoitaa samanaikaisesti. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että hiivasienilääkkeet voivat heikentää kumista/lateksista valmistettujen ehkäisyvalmisteiden tai siittiöitä tuhoavien ehkäisyvaahtojen tehoa sekä varmuutta.

Sienilääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ja ne eivät usein sovi raskaana oleville, siksi itsehoitolääkkeitä hankittaessa kannattaa kysyä apua apteekista.

Milloin on syytä mennä lääkäriin?

 • Sinulla on hiivasienitulehduksen oireita ensimmäistä kertaa
 • Olet raskaana
 • Olet alle 16-vuotias tai yli 60-vuotias
 • Kärsit tiuhaan toistuvista hiivasienitulehduksista tai saat hiivatulehduksia usein
 • Valkovuoto on harmahtavaa, kellertävää tai vihertävää
 • Kärsit alavatsakivuista sekä/tai kuumeesta
 • Itselääkintä ei helpota oireita tai tulehdus ei parane viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta
 • Sukupuolielimiin muodostuu rakkuloita
 • Oireet pahenevat hoidon aikana
 • Epäilet, että oireet johtuvat sukupuolitaudista
 • Kärsit virtsaamisvaikeuksista