Aftat

Aftat on kivuliaitaKivuliaat ja kutiavat aftat ovat kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Aftoja esiintyy lähes puolella ihmisitä. Apteekista löytyy useita aftojen hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Mitä aftat ovat?

Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia. Ne muodostuvat tyypillisesti posken tai huulen limakalvolle, kieleen tai suun pohjalle. Aftat saattavat uusiutua vaihtelevin väliajoin ja paranevat itsestään noin 7-10 päivässä. Haavaumat eivät tartu ja niiden esiintyminen on yksilöllistä. Aftojen syntymekanismeja ei tarkkaan tiedetä.  Altistavia tekijöitä on kuitenkin arveltu olevan useita.

Aftoille altistavia tekijöitä:

  • Suolistosairaudet kuten keliakia, Chronin tauti tai haavainen paksusuoli
  • raudan tai vitamiinien puute (C, B12, foolihappo)
  • natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat
  • stressi
  • hormonaaliset tekijät (aftat esiintyvät usein kuukautisten aikaan)
  • ruoka-allergiat

Aftojen aiheuttamat oireetAftoja suussa

Aftat aiheuttavat oireina kirvelyä, kutinaa ja kipua. Niiden muodostumista edeltää usein limakalvolla tuntuva kutina, joka paikallistuu haavauman puhkeamiskohdalle, johon afta puhkeaa yleensä 6-24 tunnin kuluessa. Kipeät Haavaumat saattavat hankaloittaa syömistä ja puhumista.

Aftoja on kolmea päätyyppiä: pienet nopeasti paranevat aftat (afta minor), isot hitaammin paranevat aftat (afta major) ja pienet ryhmissä esiintyvä aftat (herpetiforminen afta).

  1. Afta minor on yleisin aftan muoto, jossa haavaumat ovat alle 1 cm kokoisia ja niitä voi olla yksi tai useampi. Haavaumia peittää kellertävä fibriinikate, jonka ympärillä on punoittava kehä. Muodostuvat usein huulen sisäpinnalle, poskien limakalvoille, kieleen tai pehmeään suulakeen. Paranee n. 7-10 vuorokaudessa.
  2. Afta major tarkoittaa yli 1 cm kokoista suurta kraatteerimaista haavaumaa, jonka reunat ovat korostuneen punaiset ja kohoavat hieman muusta limakalvosta. Suuret aftat voivat aiheuttaa kovaa särkyä ja kipua. Ne ärtyvät usein happamasta tai voimakkaasti maustetusta ruuasta ja reagoivat myös helposti kylmään tai kuumaan. Parantumiseen menee yleensä 2-4 viikkoa ja limakalvoille voi jäädä arpia.
  3. Herpetiformiset aftat ovat harvinaisempia pieniä (1-2 mm) ryhmittyminä esiintyviä aftoja, joita voi esiintyä samalla alueella kymmeniä. Ne voivat myös yhdistyä ja muodostaa laajempia haavaumia. Herpetiformisia aftoja voi esiintyä kaikkialla suun limakalvoissa. Ne uusiutuvat usein ja ovat hyvin kivuliaita.  Paraneminen kestää yleensä noin 1-2 viikkoa.

Aftojen hoito

Aftat parantuvat usein itsekseen, eikä niiden hoitoon ole olemassa parantavaa lääkettä. Haavaumista aiheutuvia oireita voidaan kuitenkin lievittä erilaisilla aftojen hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Hyvä suuhygieniaHampaiden harjaus on olennaista aftojen hoidossa

Hyvä suuhygienia vähentää haavaumien aiheuttamia oireita sekä edistää aftojen parantumista. Hampaiden pesun ja lankauksen lisänä voi käyttää apteekista saatavaa klooriheksidiinisuuvettä tai – geeliä. Klooriheksidiiniä ei tule käyttää alle 12-vuotiaiden hoidossa ilman lääkärin suositusta.

Natriumlauryylisulfaattia sisältävien hammastahnojen käyttöä kannattaa välttää, sillä hammastahnan vaahtoavuutta lisäävän ainesosan on todettu edesauttavan aftojen puhkeamista. Apteekista löytyy kattava valikoima hammastahnoja, joissa ei ole käytetty natriumlauryylisulfaattia. Tällaisia hammastahnoja ovat mm. Yotuel, Emmelle ja Salutem – tahnat.

Kipua ja arkuutta vähentävät paikallishoitotuotteet

Aftojen aiheuttamaa kipua voi vähentää käyttämällä geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat haavauman päälle suojaavan kalvon. Paikallishoitotuotteita käytetään haavaumien alueella ja ne vähentävät kipua, hoitavat haavaumaa ja nopeuttavat paranemista.

Hoitotuotteet jakautuvat lääkeaineita sisältäviin valmisteisiin sekä muista ainesosista koostuviin tuotteisiin. Lääkeaineita sisältävät tuotteet soveltuvat varsinkin hankalasti parantuvien aftojen hoitoon. Tuotteiden sisältämät lääkeaineet suojaavat haavaumaa, rauhoittavat aftoista aiheutunutta tulehdusta sekä nopeuttavat vaurioituneen limakalvon uusiutumista.

Ei-lääkkeellisten hoitotuotteiden teho perustuu haavaumaa suojaavaan kalvoon. Esimerkiksi Aftex Aloclair – sarjan tuotteet muodostavat limakalvon pinnalle suojaavan kalvon, joka suojaa ärtyneitä alueita kosketukselta, jolloin haavauma voi parantua rauhassa. Tuotteissa on myös limakalvoja kostetuttavaa ja rauhoittavaa aloe vera-uutetta. Aftex Aloclair – sarja sopii niin lapsille kuin aikuisellekin ja tuotetta voi käyttää niin kauan kuin aftoja tai haavaumia esiintyy.

Kipulääkkeet

Aftojen hoitoon tarkoitettujen tuotteiden lisäksi haavaumien aiheuttamaa kipua voi hoitaa myös käsikaupassa myytävillä kipulääkkeillä, joiden valinnassa on kuitenkin huomioitava niiden käyttöä rajoittavat seikat kuten käyttäjän ikä sekä mahdolliset muut sairaudet ja lääkkeet.

Milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua silloin jos itsehoito ei tehoa, aftat vaivaavat usein ja uusituvat tiheään tai ovat voimakkaan kivuliaita sekä vaikeuttavat puhumista ja syömistä.